Thursday, February 24, 2011

Senyum itu ibadah & sedekah ^^,

Rasulullah SAW bersabda bahawa anak keturunan Adam memiliki kewajiban untuk bersedekah setiap harinya sejak matahari mulai terbit.

 SENYUM SEINDAH SURIA


 BINATANG JUGA DIKURNIAKAN OLEH ALLAH UNTUK BERSENYUM


SENYUM BUKAN UNTUK ORANG KAYA, BERHARTA TAPI SENYUM ADALAH UNTUK SEMUA...


Seorang sahabat yang tidak memiliki apa pun untuk disedekahkan bertanya, “Jika kami ingin bersedekah, namun kami tidak memiliki apa pun, lantas apa yang boleh kami sedekahkan dan bagaimana kami menyedekahkannya ?”

Rasulullah SAW bersabda, “Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.” (HR Tirmizi dan Abu Dzar).

Dalam hadis lain disebutkan bahawa senyum itu ibadah,“Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.” (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi).

Salah seorang sahabat, Abdullah bin Harits, pernah menyatakan tentang Rasulullah SAW,“Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (HR Tirmidzi).

Meskipun ringan, senyum merupakan amal kebaikan yang tidak boleh diremehkan.

Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apa pun, sekalipun itu hanya bermuka manis saat berjumpa saudaramu.” (HR Muslim).

Mungkin kita sering berfikir bahawa sedekah itu berkaitan erat dengan harta benda seperti pemberian wang, pakaian, atau apa pun yang langsung boleh dinikmati penerima dalam bentuk barangan. Hal itu juga mungkin yang ada dalam fikiran para sahabat Rasulullah SAW, sehingga mereka sangat gelisah kemudian mempertanyakannya.

Kerana itu, tidak semestinya seorang Muslim membiarkan satu hari pun berlalu tanpa dirinya terlibat dalam kegiatan bersedekah. Jika kita punya wawasan sempit mengenai pengertian bersedekah, tentulah hal itu menjadi mustahil.

Di antara keistimewaan sedekah adalah menolak bala (musibah).

Dari Sayyid Ali Ar-Ridha, dari Sayyid Ja’far Ash-Shadiq, dari Sayyid Ali Zainal Abidin, dari Ali bin Abi Thalib Radiyallahu Anhum, bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Sedekah itu dapat menghindarkan diri dari kematian yang tidak baik, menjaga diri dari tujuh puluh macam bencana.”


Wallahu alam

CUBA PERHATIKAN DALAM DIRI KITA SEMUA!!!! BERSALAHKAN??

Motivasi memainkan peranan yang amat penting dalam diri. Banyak sebenarnya cara nak motivasikan diri ini. cuma nak @ tak nak je. keperluan mendapatkan mitivasi amat penting kerana dengan mortivasi akan memberikan kita kesedaran, kekuatan untuk membentuk jati diri. lihatlah berapa ramai dalam kalangan masyarakakt kita yang kurang motivasinya???? Dari peringkat kanak-kanak sehingga dewasa bahkan golongan tua juga tidak terlepas dari tergelincir pada jalan kebenarannya.


ANAK-ANAK MAMPU BERUBAH DAN INGINKAN PERUBAHAN TERMASUK PADA IBU BAPA


"Sebenarnya diri ni tidak layak untuk menceritakan mengenai motivasi tetapi perkongsian ilmu itu adalah penting walau satu huruf"

Kawan, kalu dulu kita sebagai kanak-kakan pernah tak kita fikir tentang dosa? Pernah tak kita fikir tentang perasaan mak ayah? Perasaan guru? Perasaan oragn tua?? Jarang sekali bukan? Mengapakah keadaan ini berlaku? Sebabnya mudah!! Kita perlu belajar dan mendapat pengalaman dan motivasi sebenarnya. Jika pengalaman diri mahupun pengalaman orang lain dapat kita selami, insyaAllah kita akan menjadi yang lebih baik dan terbaik.

 Banyak program-program motivasi yang di ilhamkan oleh pihak sekolah dari peringkat rendah sampai kepada peringkat menengah. Hal yang di tonjolkan ialah mengenai masalah-masalah..masalah...aduhh...lagi-lagi maslalah sosial kan? kadang kita malas nak dengar, tapi itulah realiti yang perlu diberi pendedahan. 
jika saya tanya kan pada anda yang berada di ruangan ini secara jujurnya menjawab persoalan yang saya akan lontarkan. BOLEH TAK??? JAWAB DALAM HATI YE.....

1) SIAPA SAYANG MAK & AYAH?
2) SIAPA YANG PERNAH JEMU DENGAN MAK & AYAH ?
3) SIAPA YANG PERNAH MENCURI DUIT MAK & AYAH WALAU 10 SEN?
4) SIAPA YANG PERNAH MENCARUT PADA MAK & AYAH?
5) SIAPA YANG PERNAH TERLINTAS DALAM HATI BAHAWA MAK & AYAH ITU TIDAK PENTING?
6) SIAPA YANG PERNAH LARI KELAS TAMBAHAN, KULIAH, KELAS MENGAJI TANPA PENGETAHUAN MAK & AYAH?
7) SIAPA YANG PERNAH MENONTON GAMBAR DAN VIDEO LUCAH?
8) SIAPA YANG PERNAH MENGANGGAP KEKASIHNYA LAGI PENTING DARI MAK & AYAH?
9) SIAPA YANG PERNAH BERBOHONG DENGAN MAK & AYAH?

Soalan terkhir saya, SIAPA SAYANG MAK & AYAH???

Adakah ini satu pembohongan dalam diri anda dengan pengakuan sebegini?? cuba selami, memahami, fikir secara mendalam...berapa agaknya kesilapan kita kepada mak & ayah... Ingatlah kawan-kawan, Allah sentiasa membuka pintu taubat dan pintu doa untuk hambaNya.
SEMOGA KITA MENJADI INSAN YANG SOLEH & SOLEHAH. MINTA MAAF JIKA BERASA BERSALAH PADA INSAN KERANA ITULAH JALAN ISLAM!!